1993

První rok naší státní existence rozptýlil větší část loňských obav. Naše republiky se nezhroutily a naše rozdělení střední Evropou neotřáslo.
V březnu 1992 vypukly v Sarajevu nepokoje mezi Muslimy a Srby, které přerostly v občanskou válku na území celé Bosny a Hercegoviny. Tyto boje v bývalých svazových republikách Jugoslávie trvaly po celý letošní rok.
12. 12. v parlamentních volbách v Rusku zvítězila ultranacionalistická strana Vladimíra Žirinovského.

Nový místopředseda MěÚ
Místopředseda Městského úřadu v Hluku František Štefaník pořádal o uvolnění z funkce. Na jeho místo nastoupil 1. ledna František Blaha, elektrikář – údržbář Autopal Hluk, nyní důchodce.

Požár rodinného domu
V pondělí 4. ledna v 11,15 hodin vypukl požár rodinného domku 76-leté paní Františky Dufkové č. 611 v ulici Novoveská. Požár likvidovali hasiči z Hluku a Uh. Hradiště. Příčina požáru: vysypaný žhavý popel z piliňáků v blízkosti hromady pilin.

Koncerty
V neděli 10. ledna v místním kostele sv. Vavřince uspořádal svůj koncert pěvecký sbor Dvořák z Uh. Brodu. Dirigent Antonín Veselka. Dramaturgie letošních koncertů pěveckého sboru Dvořák se zaměřila výhradně na skladby autorů, kteří plnou měrou dokreslují atmosféru vánočního období.
Komorní koncert na Tvrzi se uskutečnil v neděli 5. prosince.
Flétna: Jana Gajdošová – učitelka Základní umělecké školy Uh. Hradiště a kytara Tomáš Ille, posluchač konzervatoře Kroměříž. Na programu: Marcello, Telemann, J. S. Bach, Lobos, Baier, Mongore, Rak, Ille, Ibert.
V neděli 19. prosince na Tvrzi koncert pěveckého sboru Jaroslav z Bzence s programem věnovaným nadcházejícím vánočním svátkům. Tři poslední koncerty pořádal Městský úřad ve spolupráci se Základní uměleckou školou Uh. Hradiště.

Václav Havel prezidentem
Václav Havel byl zvolen 26. ledna tajným hlasováním v Poslanecké sněmovně parlamentu prvním prezidentem České republiky na pětileté volební období. Kandidátka Levého bloku Marie Stiborová a předseda Sdružení pro republiku – republikánská strana Miroslav Sládek neuspěli. Inaugurace prezidenta se konala ve Vladislavském sále Pražského hradu v úterý 2 února.

Měna České republiky
Měna České republiky se dnem 8. února oddělila od československé měny. Všechny bankovky byly občanům vyměněny za okolkované v době od 4. do 7. února. Do konce roku byly okolkované bankovky vyměněny za nové bankovky i kovové peníze české měny.

Ples Tělovýchovné jednoty
V sobotu 13. února pořádala Tělovýchovná jednota Spartak Hluk ve sportovní hale ples. Hrala dechová hudba Moravěnka a Horňácká cimbálová muzika ing. Hrbáče. Ples byl velmi navštívený a byl to jediný ples za letošní plesovou sezónu v Hluku.

Halová kopaná
V sobotu 27. února se uskutečnil ve sportovní hale Přebor Českého a Moravského fotbalového svazu v kopané žákovských výběrů fotbalových žup Moravy.
V sobotu 11. prosince a v neděli 12. prosince ve sportovní hale Přebor Moravy starších a mladších dorostenců.
Starší dorost: Lerk Brno, Boby Brno, Sigma Olomouc, FC Svit Zlín, Baník Ostrava, VP Frýdek – Místek.
Mladší dorost: Boby Brno, Tatran Poštorná, Sigma Olomouc, FC Svít Zlín, Baník Ostrava, Vítkovice.

Ceny potravin
Některé ceny potravin jsem zaznamenal koncem měsíce února:
cukr moučka   18,40 Kč  mouka   hladká  8,10 Kč
cukr krystal  15,40 Kč      mouka polohrubá  10,10 Kč
cukr kostky  19,80 Kč      mouka hrubá  9,30 Kč
máslo  250g  21,40 Kč     

Babí hora pronajata -Závodní výbor Odborového svazu Kovo Autopal Hluk nabídl v měsíci březnud o dlouhodobého pronájmu rekreační středisko Babí hora v katastru města Hluk. Toho využili manželé Marie a František Mikulkovi z Dolního Němčí a oznámili veřejnosti, že 1. prosince otevřeli v tomto středisku restauraci, noční bar, kavárnu a ubytovnu.

Krádeže
V noci 27. května došlo ke vloupání do budovy školní družiny Základní školy Hluk kde byl odcizen videopřehrávač, zesilovač a televizní hry, škoda 18.000,-- Kč. Pachatelé nebyli vypátráni.
V noci 9. dubna bylo provedeno vloupání do Městské knihovny Hluk. Byl odcizen počítač za 25.000,-- Kč. Zloději z řad místní mládeže byli vypátráni a počítač vrácen.

Šachový turnaj
18. dubna proběhl ve sportovní hale v Hluku okresní šachový přebor jednotlivců v bleskové hře na rok 1993. Přeboru se zúčastnilo 36 hráčů z 11 oddílů našeho okresu.

Byty u Autopalu
V souvislosti s převedením s. p. Autopal na firmu Ford, byla dne 1. dubna podepsána dohoda o bezplatném převodu 72 podnikových bytových jednotek mezi Městským úřadem Hluk a Fordem národního majetku České republiky.

Zřízení autobazaru
1. května byla v Hluku zřízena prodejna autobazaru – firma Sima (Ševčík, Šimčík). Je v domě č. 520 u hlavní silnice.

Prodejna pro motoristy
Obchodní síť v Hluku se v měsíci květnu rozšířila o podnikovou prodejnu místního závodu Autopal. Je u hlavní silnice, pár set metrů od závodu. Prodává se především vlastní hlucká výroba – chladiče, ale prodavači mají i své externí dodavatele z Nového Jičína, Rychvaldu a dalších míst. Motoristé zde naleznou světlomety, svíčky, svítilny a další věci, které pro své automobily či motocykly potřebují.

Stolní tenis
Vynikající podmínky ve sportovní hale v Hluku umožnily opět uspořádat ke spokojenosti všech účastníků Mistrovství České republiky – kategorie juniorů do 21 let. Mezi přehlídkou medailistů z Mistrovství Evropy se neztratili bývalí hráči Hluku Tomáš Sadílek a Andrea Botková. Ve dvouhře skončili oba po výborných výkonech ve čtvrtfinále. Bronzové medaile ve čtyřhře a dokonce titul Mistryně České republiky v mixu spolu s M. Kláskem je dosud největším úspěchem Andrei Botkové na domácí scéně.
Stejně vysoké cíle mají současní mladí hráči Hluku. Na přeboru České republiky kadetů získal Michal Kadlček ve dvouhře bronzovou medaili a K. Galušková postupem do finále potvrdila svoje letošní umístnění ve špičce kadetek.
Každý podobný úspěch jen potvrzuje oprávněnost soustředění nejlepších tenistů okresu do Hluku, kde dlouhodobá práce trenéra J. Hloška a nová spolupráce s Vl. Smetanou přináší ovoce.

Svátek matek
V pátek 14. května se konala ve sportovní hale v Hluku akademie ke Svátku matek. Děti vyznaly svou lásku maminkách písničkami, verši, tancem. Akademii zahájili ti nejmenší z mateřské školy. V dalších vystoupeních se vystřídali žáci a žákyně Základní školy, členové tanečního kroužku a aerobiku Tělovýchovné jednoty Spartak Hluk a děvčata a chlapci tanečního kroužku Městského domu dětí a mládeže.

Poutě Hlučanů
16. května byl vypraven z Hluku zvláštní autobus s věřícími i panem farářem p. Pavlem Zíbalem na pouť do Nepomuku. Letos 20. března uplynulo 600 let od smrti generálního vikáře papežského arcibiskupa – Jana z Pomuku, který byl na příkaz krále Václava IV. utopen ve Vltavě.
Nejužší sepětí křesťanství s naší vlastí vnímáme zpravidla v osobách slovanských věrozvěstů svatých Cyrila a Metoděje. Oni položili tak pevné základy křesťanské víře a křesťanské kultuře v této zemi, že na nich stavíme dodnes. Biskupové českých a moravských diecézí uskutečnili u příležitosti prvého roku existence našeho státu o svátku svatých věrozvěstů nové zasvěcení naší vlasti Bohu prostřednictvím P. Marie. 5. července mezi 100.000 poutníky na Velehradě byli i věřící z Hluku se svým panem farářem. Odpoledne téhož dne odjel zvláštní autobus s věřícími na pouť do Mikulčic.
V sobotu 9. října zájezd Hlučanů na tradiční dušičkovou pouť na Svatý Hostýn. Mši svatou zde sloužil olomoucký arcibiskup P. Jan Graubner. Po bohoslužbě putovali poutníci s rozžatými svícemi v dlouhém průvodu z kostela na hřbitov, kde se modlili za zemřelé.

Soustředění fotbalistek
V rámci čtyřdenního soustředění fotbalistek České republiky v Hluku, byly sehrány dva mezistátní západy se Slovenskem. V obou byla úspěšnější česká reprezentace.

Rozmístění žáků
Rozmístění vycházejících žáků ve školním roce 1992/1993

Dolňácké slavnosti

XV. ročník Dolňáckých slavností se konal 2. - 4. července 1993 v Hluku

Pátek 2. července
20,00 hlucká Tvrz – beseda u cimbálu – setkání rodáků při cimbálové muzice Dolňácko

Sobota 3. července
9,00 tělocvična školy – výstava a ochutnávání vín při cimbálové muzice, v budově školy výstava obrazů a keramiky
13,00 náměstí - koncert dechových hudeb
15,00 stadion Tělovýchovné jednoty Spartak Hluk – XXII. Slovácký festival dechových
dechových hudeb – učinkovali:
Boršičanka – Boršice u Buchlovic
Šarovec Hluk
Túfaranka Šakvice
Javorinka Strání-Květná
Amatinka Holandsko
Šohajka Dolní Bojanovice
Pořadem provázel Stanislav Pančík. V závěrečném monstrkoncertu všech hudeb své skladby dirigovali. Josef Konečný, František Maňas a Jan Reňák
20,00 sportovní hala – lidová veselice, hrála dechová hudba Šohajka a Amátinka
Tvrz – cimbálová muzika

Neděle 4. července
7,00 budíček dechové hudby
9,00 zahájení jízdy králů, koncert dechových hudeb, ochutnávání vín
13,00 průvod souborů a krojovaných skupin městem
15,00 Stadion – vystoupení souborů v pořadu Svátek léta
Účinkovali soubory: Dolina Lúčka, Kunovjan, Dolňácko, Vlčnovjan, Petlan, mužský sbor z Hluku. Režii pořadu měl Miloslav Plachý
XV. Dolňácké slavnosti v Hluku se vydařily. Pořadatelům přálo počasí a také všechny připravené pořady dopadly dobře, ať už to byla jízda králů, XXII. ročník Slováckého festivalu dechových hudeb, nebo hlavní pořad folklórních souborů nazvaných Svátek léta. Králem byl 10 letý Mirek Mitáček č. 669, pážata Michal Hráček a Radek Salanci.

Státní občan České republiky - ve dnech 16. - 20. srpna prováděli pracovníci Městského úřadu zápis občanům do občanského průkazu: Státní občan České republiky podle zákona 40-93 Sb. - datum, razítko a podpis.

Oprava staré školy
V měsíci srpnu a září byla provedna oprava staré školní budovy č. p. 231, které byla stavěna v letech 1831/32, 1874, 1892/93 a 1902/1903. Budova po stránce stavební a statické je docela v pořádku:
1. přední trakt – demolice starého krovu a krytiny, nový krov, na celé budově nová krytina
2. otlučení a oškrábání staré fasády a provedení nové fasády na celé budově
3. klempířské práce – střechy, včetně parapetních plechů
4. nové hromosvody
Vše provedla firma ZEVOS Uh. Hradiště – hodnota díla 1,000,000,-- Kč. Malby v celé budově – firma Míšek Hluk – 20,000,-- Kč.
Provedená oprava budovy přispěla k pěknějšímu vzhledu středu města a náměstí.

Školní rok 1993/94
V mateřské škole v Zelnicích, která byla otevřena 1. 11. 1977 je ve 4 třídách zapsáno 100 dětí, o něž pečuje 1 ředitelka, 7 učitelek, 2 vedoucí školní jídelny, 2 kuchařky, 1 pomocná síla v kuchyni, 3 uklízečky a 1 sezónní topič.
Do Základní školy nastoupilo 1. září do 20 tříd 474 žáků, tj. 10,96% z celkového počtu obyvatel Hluku. Je to nejmenší počet žáků za posledních 39 lt. Od roku 1856 nedosáhla hranice žáků 500 na škole jen pětkrát, naposledy v roce 1955/56.
Nejvíce 769 žáků bylo ve školním roce 1920/21, nejméně 354 v roce 1973/74. Nejvíce ve třídě 196 žáků v roce 1885/86, nejméně v roce 1992/1996 – 14 žáků v 9. třídě.
Na škole působí včetně školní družiny 28 pedagogů, z toho 22 žen = 78,5% a 6 mužů = 21,5%. O pořádek a čistotu se stará 1 školník a 5 uklízeček.
Ve školní jídelně se stravuje 186 dětí, což je 39,24% všech žáků, dále 34 dospělých, tedy 220 strávníků. Je to o 60 méně, než v minulém školním roce. O strávníky pečuje 1 vedoucí školní jídelny a 3 kuchařky.

Počet žáků na základní škole:

1 – 4 ročník     224 
5 – 9 ročník     250 
Celkem            474 

Výuka náboženství ve škole
Do nepovinného předmětu náboženství se přihlásilo:
1- 4 třídy = 125 žáků, 5 – 8 třídy = 36 žáků
Celkem 161 žáků, tj. 33,96% všech žáků. Náboženství vyučuje místní pan farář P. Pavel Zíbal.

Autopal prodán
Na základě smlouvy mezi Fondem národního majetku a firmou Ford Motor Company, která byla podepsána 13. července 1993 se stal Autopal majetkem uvedené firmy. Ford koupil všechny závody – v Novém Jičíně, Rychvaldě a v Hluku. Název Autopal zůstává dál. Mimo jiné se Ford zavázal, že nebude propouštět z práce po dobu 2 let od podpisu smlouvy. Počet zaměstnanců je 446 z toho 262 mužů a 184 žen. V závodě se vyrábějí chladiče a topné vložky, dvěma technologiemi:
Klasická technologie – pájené chladiče a topné vložky. Touto technologií se vyrábějí chladiče a topení do nákladních aut, traktorů, autobusů – sortiment kolem 75 druhů. Těchto chladičů se letos vyrobilo 43.000 ks.
Hliníková technologie – chladiče a topení mechanicky spojované. Vyrábí se pro Škoda Favorit, Trabant, Wartburg, Opel, Zetor. Letos se vyrobilo 554.322 kusů chladičů a topení, z toho pro Favorit chladičů 221.533 kusů, topení 223.854 kusů.
Mimo to Autopal ještě vyrábí: přetlakové uzávěrky chladičů, expanzní nádrže, výměníky. Celkvá produkce v roce 1993 = 950.370 kusů výrobků. Ředitelem Autopalu je ing. Antonín Pospíšek.

Z farnosti
V tomto roce byly provedeny následující práce:
• úprava zeminy okolo kostela
• výstavba zdi a její zastřešení
• provedena kompletní nová elektroinstalace v celém kostele a zprovozněno venkovní osvětlení. Podle projektu předpokládané náklady 150,000,-- Kč, skutečné 22,000,-- Kč.
• Rekonstrukce rozhlasu v kostele
• výkop větracího kanálu
• vybetonování kanálu od farní budovy ke kostelu
• nová podlaha na kůru a pódium pro zpěváky
• provedení měření pohybu trhliny v klenbě stropu kostela
• oprava a zhotovení 2 nových lavic
• zhodnocení finanční zprávy: příjmy = 301,000,-- Kč, výdaje = 109,000,-- Kč, zůstatek = 192,000,-- Kč.

Budování města
V letošním roce byly ve městě provedeny tyto práce:
Plynofikace: pokračování v ulici Zazámčí v délce 180 km a VII. etapa v ulicích Družstevní I., Hlavní – naproti dolní hospody, Antonínská, Starý Lán, Nový Lán s napojením protlakem pod hradišťskou silnicí u dolní hospody na ulici Hlavní. Délka trasy představovala 4.300 bm plynovodu nízkotlaku o průměrech 300, 200, 150 a 100 mm. Byla vybudována další regulační stanice v Družstevní ulici. Hodnota díla na plynofikaci: Zazámčí = 160,000,-- Kč, VII. etapa = 4,430,000,-- Kč, regulační stanice = 700,000,-- Kč. Stavby prováděly firmy Kadlčík – Koníček, Plynotop, Montop – Konečný. Práce výkopové, zásypy a úpravy terénu prováděla skupina pracovníků Městského úřadu a za pomocí občanů, hlavně před svými rodinnými domky.
Kanalizace byla dokončena v ulici Sadové – Hlavní s výústěním do potoka Okluky v délce 190 bm. Tyto práce prováděla firma ZEVOS Uh. Hradiště. Hodnota díla: Sadová – Hlavní = 430,000,-- Kč, Sadová = 800,000,-- Kč.
Chodníky: v proluce ulic Sadová – Hlavní byl vybudován nový chodník a rovněž z ulice Hlavní po potok Okluky. Hodnota díla = 156,000,-- Kč. Díle chodník na Novém Láně mezi zahrady Mahdal – Pokorný, hodnota díla = 96,000,-- Kč.

Předplatné do Slováckého divadla
Jako v minulých letech i letos si zakoupili zájemci o divadlo z Hluku vstupenky na představení ve Slováckém divadle v Uh. Hradišti. Letos bylo 44 předplatitelů. Po panu Františku Nemravovi se stala důvěrnicí Slováckého divadla paní Emilie Motyčková, učitelka v důchodu. Slovácké divadlo sváží a rozváží předplatitele svým autobusem. Během roku se uskutečnilo 6 představení, z toho 1 hostující z jiných divadel. Cena jedné předplatenky na všechna představení včetně dopravy je v průměru kolem 180,-- Kč. V tomto roce kromě představení ve Slováckém divadle zájemci o divadlo uskutečnili v říjnu zájezd do Městského divadla ve Zlíně na americkou komedii Bosé nohy v parku a v prosinci do téhož divadla na Vánoční hru.
Po rekonstrukci budovy je Slovácké divadlo důstojným stánkem kultury, lidé jsou velmi spokojeni s repertoárem i hereckým obsazením divadla, jezdí rádi a vždy se těší na každé následující představení.

Kobylí hlava
V letošním roce vrátila lesní správa Strážnice Městskému úřadu les na Kobylí hlavě, Dubníku a část na Babí hoře. Vše o celkové výměře 34,43 ha. Pro Městský úřad to znamená převzít všechna práva, ale i povinnosti, které z toho vyplývají. Proto rada města pověřila ing. Františka Hrubého č. p. 821 odborným dozorem, organizací a hospodařením v oblasti těžby a obnovy dřeva.

Sportovní a hospodářská činnost TJ Spartak Hluk
Tělovýchovná jednota Spartak Hluk hospodaří s hodnotou majetku kolem 60 milionů korun, který byl v roce 1991 z Českého svazu tělesné výchovy převeden do vlastnictví občanského sdružení Tělovýchovná jednota Spartak. Před vedením této nejen sportovní, ale dnes především hospodářské organizace stojí nelehký úkol – zajistit údržbu a provoz sportovního areálu a umožnit místní mládeži i dospělým sportovní využití za dostupných podmínek.
Sportovní výsledky mají výkonnostní charakter. Pouze mladí stolní tenisté stále ještě získávají republikové medaile, jejich hodnocení nejlepším střediskovým družstvem mládeže roku 1993 v České republice je významným úspěchem. Bohužel, se nedaří výraznější posun prvního družstva kopané na krajskou úroveň, kam dlouhou dobu fotbal v Hluku patřil. Ale pravidelná, organizačně i trenérsky zabezpečená činnost různých sportovních odvětví od maličkých gymnastek přes četná žákovská družstva, velmi cenná družstva dorostenecké kategorie až po dospělé je ten nejdůležitější výsledek, který svědčí o úspěšné sportovní činnosti. Vedení oddílů stojí často na malé skupince lidí, jejichž práci nelze odpovídajícím způsobem ohodnotit. Oddíl kopané řídí J. Hrabovský, oddíl stolního tenisu J. Uher, házenou M. Polehňáková, kulturistiku Fr. Machala, košíkovou ing. Vinca, kondiční gymnastiku H. Chytilová, sportovní gymnastiku E. Hýbalová a kuželky J. Prachař.
Současná Tělovýchovná jednota Spartak řeší více ekonomické než sportovní otázky. Téměř 50 pracovníků zajišťuje provoz sportovního areálu i fungování vedlejší hospodářské činnosti. Mimořádným úsilím všech se i v roce 1993 podařilo roční provozní náklady ve výši 1,5 milionu korun vyrovnat hospodářskými výsledky v pronájmech sportovních a ubytovacích zařízení, v restauračních provozech a v dopravě. Další částku v rozsahu 400,000,-- Kč věnovanou ročně na činnost oddílů zajišťuje vedení Tělovýchovné jednoty z dotací Českého svazu tělesné výchovy, Městského úřadu v Hluku a závodu Autopal. Významnou je v tomto směru dohoda Tělovýchovné jednoty Spartak s Městským úřadem o vzájemné spolupráci zahrnující mimo jiné předání sokolovny do majetku města a naopak převedení některých pozemků sportovního areálu do vlastnictví Tělovýchovné jednoty. Rozsah i zaměření hospodářské činnosti si vyžádaly změny ve vedení organizace. Od 1. 10. 1993 fungují samostatně úsek provozu – vedoucí J. Hrabovský, restaurační úsek – vedoucí V. Rybnikářová a úsek dopravy – vedoucí O. Konečný. Celou organizaci řídí po stránce sportovní i hospodářské předseda Tělovýchovné jednoty Dr. Zdeněk Botek.

Životopis kronikáře
Vratislav Šťastný – narodil jsem se 24. 12. 1935 v Hýslech okres Kyjov, dnes Hodonín. Obecnou školu jsem vychodil v Hýslech, v roce 1946 jsem nastoupil na Klvaňovo gymnázium v Kyjově, kde jsem v roce 1953 maturoval. Téhož roku jsem nastoupil jako učitel na osmiletou školu v Hluku. Po dvou letech jsem nastoupil vojenskou základní službu a po ni na národní školu v Újezdu u Osvětiman. V roce 1959 jsem se oženil s učitelkou Marií Javorovou a přešel na devítiletou školu v Hluku, kde působím doposud. V Brně jsem dálkově vystudoval na pedagogické fakultě VŠPg obor dějepis – zeměpis. Máme dvě dospělé dcery. Nikdy jsem nebyl politicky organizován, náboženství jsem římsko-katolického. Hluckou kroniku jsem začal psát v roce 1987.

Počasí
Leden
• zpočátku ráno -16°C, odpoledne -6°C
• 7. 1. velké náledí, trvalo 4 dny
• kolem 10. 1. oteplení, v noci 0°C, odpoledne 8 - 12°C
• 12. 1. naměřena v Praze v Klementinu teplota 17,4°C – je to nejvíce v měsíci lednu od roku 1775
• koncem ledna ochlazení, v noci -10°C, odpoledne kolem 0°C
Únor
• zpočátku v noci -10°C, odpoledne kolem 0°C
• uprostřed měsíce v noci -5°C, odpoledne +5°C
• 20. 2. napadlo trochu sněhu
• od popeleční středy 24. 2. občas mírné sněžení
Březen
• zpočátku slabé sněžení, v noci -10°C, odpoledne kolem 0°C
• od 15. 3. ráno 10°C, odpoledne 15°C, déšť
• koncem měsíce mírné sněžení, ráno 10°C, odpoledne 12°C
Duben
• ráno mírně pod 0°C, odpoledne 10°C
• 6.4. první bouřka
• neděle velikonoční 11. 4. v noci -4°C, odpoledne 10°C
• koncem měsíce ráno 11°C, odpoledne 25 – 27°C, stále sucho
Květen
• zpočátku ráno 10°C, odpoledne 26°C, sucho
• 16. 5. slabý déšť
• 28. 5. konečně více napršelo
Červen
• zpočátku v noci 10 – 15°C, odpoledne nad 20°C
• 4. 6. déšť
• od 10. 6. ráno o 5 hodinách již 20°C, odpoledne kolem 30°C
• uprostřed měsíce déšť
• od 20. 6. ráno 12°C, odpoledne 22°C
Červenec
• zpočátku v noci 14 – 18°C odpoledne 26 – 30°C
• uprostřed mírné ochlazení, ráno 8°C, odpoledne 22°C
Srpen
• zpočátku ráno 20°C, odpoledne 30°C
• koncem měsíce ochlazení, ráno 7°C, odpoledne 20°C
• měsíc velmi chudý na srážky
Září
• zpočátku ochlazení, ráno 10°C, odpoledne 14°C, déšť
• dále teplo, sucho vítr
Říjen
• ráno 10°C, odpoledne 17°C
• v polovině ráno 15°C, odpoledne 14°C
• 17. 10. ochlazení, ráno 5°C, odpoledne 14°C
• 27. 10. první ranní mrazík -2°C
• koncem měsíce jasno, ráno 0°C, odpoledne 6°C
Listopad
• zpočátku ráno -2°C, odpoledne 6°C
• 20. 11. ráno -9°C, odpoledne 0°C, napadl sníh
• 29. 11. ráno úplné zatmění měsíce. Pozorovat tento úkaz nebylo možno, neboť bylo zamračené a sněžilo
Prosinec
• zpočátku kolem 0°C, déšť se sněhem
• na Štědrý den v pátek 24. 12. zamračené, déšť, větrno, kolem 0°C bez sněhu
• na Boží hod vánoční vydatné sněžení, teplota kolem 0°C
V tomto roce byla velká úroda jablek.

Nejstarší občané
Anna Krpalová Hluk 993               95 let
Anna Tesaříková Hluk 6                96 let
Františka Sovišová Hluk 93           92 let
Martin Konečný Hluk 825              92 let
Antonína Rybnikářová Hluk 67     91 let
Jan Rybnikář Hluk 76                     90 let
Anna Míšková Hluk 746                 90 let

Pohyb obyvatel
Narodilo se 60 dětí – 33 chlapců a 27 děvčat
Zemřelo 51 občanů – 29 žen, průměrný věk 78,9 let
22 mužů, průměrný věk 71,6 let
Manželství uzavřelo v Hluku 41 párů, mimo Hluk 25 párů
Přistěhovalo se 81 občanů, odstěhovalo 67 občanů.
Počet obyvatel 31. 12. 1993 = 4.334